fredag 15 augusti 2008

Bluffar Skatteverket?

Småföretagarna i Sverige är kritiska till hur Skatteverkets beräknar skattefusk. Även Företagarförbundet menar att Skatteverkets siffror är både osäkra och uppblåsta.
Men Skatteverket menar att fusket är utbrett inom de allra minsta företagen och att 62 procent av allt skattefusk sker i småföretag. Men detta är helt fel menar företagarna.

Till Ekot säger. Camilla Littorin, förbundssekreterare för Företagarförbundet att
man inte har valt ut vissa småföretag slumpmässigt, utan revisionerna har inriktas på företag där man misstänker att det förekommer oegentligheter för att sedan använda de resultaten för hela den branschen, eller storleksgruppen, när man beräknar skattefel. Det tycker vi är fel säger hon.
Företagarförbundet har granskat statistiken och upptäckt att hälften av privatpersonernas svartarbete räknats som företagarfusk, trots att dessa inte haft något företag. Rent kriminell verksamhet som hembränning räknas också helt felaktigt med som fusk hos företagare.

Man får hoppas att medlen till kontrollerna av den ambulerande handeln inte ingår i huggsexan om allmänna medel där det gäller att synas och höras. Vem mins inte hur försvarsmakten en gång i tiden var specialister på detta. Inför varje budgetprocess dök det upp främmande ubåtar som aldrig kunde hittas. Varför skulle skattemyndigheterna agera annorlunda? Sällan skrivs det så mycket i dagspressen som när skattemyndigheten skall granska knallarna på landets marknader. Det som kan tänkas hamna i knallens ficka torde vara småsmulor i jämförelse med de miljonbelopp som professionella ligor för ut ur landet efter systematiska och rent kriminella affärer.

Inga kommentarer: