söndag 18 maj 2008

Är det jämlikhet att...

Är det jämlikhet att det i framtiden bara är de rika som har råd att åka bil? Det blir väl så när kostnaderna för bilåkandet ökar i den takt som det nu gör. Den cyklande svensken på väg till jobbet får väl finna sig i att bli omkörd av den rike med sin stadsjeep på väg till sommarstugan med sjötomt, nyss hemkommen från en utlandssemester i ett land som struntar i det mesta vad miljökravkrav heter.
Eller kan den rike kanske ha varit någonstans där vårt eget vattenfall satsar några av de drygt 4 miljarderna som går till kolkraften.

Alla miljontals människor som inte deltar i besparingar på utsläpp för att skona vår planet, är det för deras skull som svensken får använda cykeln i stället för bilen.

Inte är det väl speciellt jämlikt att den redan hårt beskattade svensken inte längre skall ha råd att använda bilen så som den rike har. Det resulterar ju i ökade klyftor mellan de rika och de övriga medborgare i landet som inte får råd att köpa drivmedel längre. Varför kan man inte söka andra alternativ än att höja skatten på drivmedel.

Vad kommer att hända med den allmänna prisbilden på varor med långa transportsträckor osv. Kan man anta att även priserna på matvaror kommer att skjuta i höjden? Men återigen…det har ju den som är förmögen råd med.

Men vad händer när arbetarna halkar efter och vill ha kompensation för detta i lönekuvären? Är inte risken att det i förlängningen kan skapa konflikter på den svenska arbetsmarknaden och de problem som det för med sig.

Jag tror att det är alltför naivt att tro att man löser problemet genom att höja priset på drivmedel. Konsekvenserna av detta kan ju få följder som man inte har räknat med. En konsekvensundersökning på framtida effekter utöver den på miljön borde rimligen finnas. Men finns det någon sådan?

Vad skulle hända om man i stället för att hårdbeskatta drivmedel diskuterade möjligheten att fastställa att så här mycket drivmedel totalt kan vi använda för att hålla oss inom miljökraven. Drivmedel som sedan fördelas efter behovet hos den enskilde medborgaren. Men då skulle det ju även drabba de rika medborgarna, de som har råd att köpa det de vill ha.
Eller kan man förvänta sig någon form av diskussion om alternativ till höga drivmedelsskatter?

Stig Wiklund

Inga kommentarer: